Vstupy do Brd:
Orlov a Kozičín

Orlov a Kozičín - to jsou dvě z mnoha vstupních míst do Brd.

Pro turisty i cyklisty jsou ideálními body k začátkům výletů po Brdech. Můžete se inspirovat v brožuře 10 tipů na výlet do Brd

Do Orlova i Kozičína můžete jet v týdnu MHD 5A a o víkendu od poloviny června do poloviny září MHD 5B.

Na obou vstupních místech jsou k dispozici altánky s posezením, mapy. V Kozičíně můžete obdivovat vyřezanou dřevěnou kozu a v Orlově Fabiána od učitelů a žáků Waldorské školy Příbram. 

Poblíž nového turistického odpočívadla v Kozičíně bylo vybudováno mezi stromy lesní hřiště s několika herními prvky, na kterých se budou moct malí turisté protáhnout před výpravou do Brd. Jedná se o sestavu nízkých lanových, balančních a lezeckých překážek. Skladba herních prvků je navržena s důrazem na různorodost využití a všestranný rozvoj dětí. Lesní hřiště se skládá ze sestavy lanových překážek, mikáda a překážky hvězda. Nízké lanové překážky jsou herní prvky sloužící k procvičení koordinace a síly. Jsou tvořené z kvalitních polypropylenových lan a doplňkových dřevěných prvků. Jsou kotvené na kmeny stromů, které jsou chráněny podkládacími špalky. Mikádo je prvek z akátových kulatin, kterým mohou děti libovolně prolézat a zdokonalovat tak svoje pohybové a balanční schopnosti. Překážka hvězda se skládá z balančních a lezeckých překážek v různých sklonech. S ohledem na skutečnost, že hřiště leží na samé hranici CHKO Brdy, bylo snahou vybudovat hřiště co nejšetrnější pro stávající přírodu. Proto jsou překážky kotveny bez použití betonu. Povrch hřiště tvoří dřevěná štěpka, která utlumí případný pád z překážek. Výchovný řez a přípravu terénu zajistily Městské lesy Příbram, s. r. o. Herní prostor je certifikovaný jako lanový park a podle normy vyžaduje dohled rodičů nad malými lezci. Sloužit má dětem od tří let. Lesní hřiště je navrženo jako bezobslužné, s celoročním využitím podle počasí.

Další články: