Skryté příběhy

Skryté příběhy je název venkovní mobilní hry, díky které je možné poznat nejen nová zajímavá místa, ale navíc cestovat v čase a udělat každý rodinný výlet neobyčejným dobrodružstvím.

Venkovní mobilní hry nejsou pro Příbramany žádnou novinkou. Známá je hra Vyšší princip z „dílny“ studentů příbramského gymnázia, která odkazuje na události roku 1942. Nyní se díky projektu Skryté příběhy podíváme dále do historie našeho města, přesněji do roku 1892.  

Příběh Marie v plamenech nás provede městem, kdy nás čeká jedenáct zastavení. Trasa měří 6,7 km a vede z centra Příbrami z Václavského náměstí na náměstí T. G. Masaryka, dále pak Mariánskou ulicí na Březové Hory k Hornickému muzeu. Následně projde přes takzvané Březohorské sídliště ke Kulturnímu domu a pak k areálu Nový rybník. Odtud vede do kopce Svatohorskou alejí na Svatou Horu.  

Hra je určena především dětem od 6 do 13 let. Více informací najdete na webových stránkách www.skrytepribehy.cz

Hra vznikla i díky dotaci Středočeského kraje. Aplikace je ke stažení na: App Store a Google play pod názvem Skryté příběhy.

 

Krátce k samotnému příběhu: 

Lojzík Soukup hledá cestu, jak zachránit svého otce, který je uvězněn požárem v dole.

Doly na olověné a stříbrné rudy v Březových Horách u Příbrami byly svého času známé po celé Evropě. Patřily k nejhlubším a z pohledu Rakouského císařství, které je vlastnilo, to byly doly doslova zlaté. Zdejší těžba totiž představovala devět z deseti dílů veškerého stříbra vytěženého na území Rakouska-Uherska.

Jenže tuhle éru úžasných výsledků měl ukončit dohořívající knot z hornického kahanu. Stalo se to slunného úterý 31. května 1892 krátce po jedenácté hodině dopolední. V Mariánském dole na Březových Horách vypukl požár. Bylo to hluboko – na 29. podzemním patře – a dým vyprodukovaný požárem začal dusit životy horníků po desítkách. Je jasné, že nemůžeme zachránit všechny, ale je tu jeden kluk, který potřebuje, abychom spolu s ním způsobili zázrak a zachránili jeho otce Jana Soukupa, který pracuje v dole jako kočí.

Další články: