Park Valle di Ledro u Čekalíkovského rybníka je novou zelenou oázou klidu v Příbrami

Město Příbram se může pyšnit novinkou v podobě malebného parku u Čekalíkovského rybníku, který je další částí Zelené páteře města. Slavnostní otevření parku se bude konat v sobotu 27. května od 15 hodin.

Příjemné místo pro relaxaci

Park je příjemným místem v přírodním duchu nacházející se v centru města, jehož dominantou je Čekalíkovský rybník. Park nabízí celou řadu spíše klidových aktivit. Byly vysazeny desítky stromů a keřů, které budou poskytovat stín a ochranu před sluncem, ale také přispívají k biodiverzitě. Kromě toho park nabízí procházky po pečlivě upravených mlatových chodnících a cestách, které jsou vhodné pro rodiny s dětmi i pro seniory. Pro děti zde bylo vybudováno moderní dětské hřiště, které je vybaveno zábavnými herními prvky. Malí návštěvníci si tak mohou užít hraní na houpacích lodičkách, zemních trampolínách, lezecké stěně, balančních kůlech na přecházení a dalších atrakcích. Park rovněž nabízí pohodlné posezení k odpočinku. Návštěvníci zde najdou lavičky, houpací lehátka a altán, který je vhodný na pikniky a setkávání s přáteli. Zpestřením je stezka bosou nohou.

Čekalík

Pouto staré více než sto let mezi Příbramí a italským Valle di Ledrem

Vybudovaný park je odkazem na společnou pohnutou historii města Příbram a italského Valle di Ledra, která se váže k začátku 20. století. 23. května roku 1915 vypovědělo Italské království válku Rakousku-Uhersku. Rakouské úřady okamžitě vydaly příkaz k evakuaci 75 000 civilních osob z Tridentska do bezpečnějšího vnitrozemí monarchie. Týkalo se to také asi tří tisíc žen, dětí a starých lidí z alpského údolí poblíž jezera Ledro. Dne 25. května 1915 vlaky přivezly vystěhovalce do Příbrami. Přijelo jich asi 400. Přes počáteční nedůvěru místních byli Ledrenští nakonec díky své pracovitosti, skromnosti a zbožnosti dobře přijati. Na přijetí Ledrenští po návratu do vlasti často vzpomínali. Některé české a italské rodiny spolu udržují přátelství i po více než sto letech. V Ledru se dokonce z generace na generaci předávají české recepty, např. jak se vaří české knedlíky a lívance.

Ledrenští

Horské údolí Valle di Ledro

Valle di Ledro se nachází v severní Itálii v provincii Trento na území regionu Trentino-Alto Adiže v Gardských horách nad městem Riva del Garda. Jedná se o velmi oblíbenou turistickou destinaci s nádhernou panenskou přírodou, která nabízí spoustu sportovního, turistického a kulturního vyžití.

Valle di Ledro

Další články: