6 nejlepších míst,
kde se v létě ochladit

Pokud se rozhodnete strávit léto v Příbrami, každý kousek stínu vám během teplých dnů přijde vhod. I v Příbrami však najdete spoustu míst, kde se dá úmorně horké počasí přečkat.

1. Venkovní bazén aquaparku

Jinde snad ani začít nemůžeme. Ať už si chcete pořádně zaplavat, nebo se jen trochu osvěžit, návštěvou venkovního areálu příbramského aquaparku neuděláte chybu – bazén s osmi plaveckými drahami a délkou 50 metrů je zkrátka ideální. Až vás voda přestane bavit, stačí vytáhnout osušku nebo deku, rozložit ji na jedné z mnoha travnatých ploch a začíst se do oblíbené knížky. Venkovní bazén bývá v provozu vždy v závislosti na počasí, před návštěvou proto doporučujeme raději zkontrolovat aktuální situaci na webových stránkách nebo na Facebooku.


2. Novák

Areál Nového rybníka v posledních letech neobyčejně ožil a stalo se z něj jedno z nejvíce pulzujících míst Příbrami. Z trochu zapomenutého, bahnitého rybníka je dnes moderní sportovní a rekreační areál. Osvěžit se v přírodním koupališti je jen zlomek toho, co lze na Nováku během teplého dne podniknout: můžete se opalovat na slunných loukách, odpočívat ve stínu vrbových alejí nebo se po dobrodružné lávce vydat na ostrov s altánkem. Na písečné pláži si zase budete připadat jako u moře a zatímco tu budete lenošit pod slunečníkem, vaše děti se zabaví třeba na vodním hřišti nebo vzduchové trampolíně. Mimochodem, vstup je sem zdarma.


3. Zimní stadion

Už ani nevíte, kde skončily vaše zimní brusle? Chyba. Sportovní zařízení města Příbram v létě pravidelně vypisují termíny veřejného bruslení. Takže až se zima zeptá, co jste dělali v létě, můžete mít připravenou velmi dobrou odpověď. Aktuální informace a případné termíny doporučujeme sledovat na webových stránkách zimního stadionu.


4. Svatá Hora

Nejvýznamnější české mariánské poutní místo si o návštěvu v letních dnech vysloveně říká. Vystoupat sem můžete třeba po svatohorských schodech, i když se cestou možná trochu zapotíte. Až se ocitnete nahoře, v chladných ambitech, na chvilku se zastavte a podívejte se nad sebe. Pokud se vám ještě nebude chtít opustit baziliku, navštivte nově zrekonstruované sklepní prostory. Dozvíte se, k čemu jezuitům původně sloužily a jaké artefakty tu po nich byly nalezeny. Stín najdete i v nedalekém svatohorském sadu nebo na Toufarově louce. Napadá vás ideálnější způsob, jak zakončit takovou letní procházku než piknikem?


5. Hornické muzeum Příbram

Sázka na jistotu. I při těch největších vedrech teplota v podzemí Hornického muzea Příbram nepřekročí deset stupňů. Zchladit se můžete na vodním patře, tzv. Wasserlaufu, které bylo součástí vodního systému březohorských dolů. Cestou uvidíte komory vodních kol, historické dobývky a rudní komíny; většina z nich vznikla mezi 16. a 19. stoletím. Podíváte se i k nárazišti prvního patra dolu Prokop, nejhlubší šachty březohorského revíru (1600 m). Příjemně vám bude i v podzemí dolu Drkolnov, kde se nachází velké vodní kolo o průměru 12,4 metru. Do dolu se můžete svézt úpadnicí po padesátimetrové skluzavce.


6. Brdy

Krajina samoty a ticha uprostřed Čech. Naleznete tu stovky zpevněných i nezpevněných, značených i neznačených lesních cest a pěšinek, skalisek, čistých studánek a potůčků, rozsáhlých vodních ploch, nápadných vrcholů i zapomenutých údolí. Centrální Brdy jsou pohořím nezastavěným, původními vesnickými komunitami dávno opuštěným, desítky let jako vojenský prostor uzavřeným. Nekonečné hvozdy vám nabídnou příjemné útočiště právě v teplých letních dnech. Inspirujte se tipy a výlety na webu Turistické oblasti Brdy a Podbrdsko nebo se jen tak na chvilku ztraťte a vydejte se do neznáma – Brdy se vám odmění. 


Další články: