Jarní pouť za perlami Berounska, Brd a Podbrdska

Turistické destinace Berounsko, Brdy a Podbrdsko a spolek Ultreia společně připravily druhý ročník jarní pěší pouti za místními perlami, která se uskuteční v sobotu 27. dubna a zahájí letošní turistickou sezonu. Tento rok se bude putovat v obráceném směru trasy, která tedy tentokrát povede z Mníšku pod Brdy do Berouna.

Cílem jarní pouti je nabídnout návštěvníkům možnost objevit zajímavá místa regionu, vychutnat si krásu a klid přírody a zažít pocit, který vnímali poutníci při putování za svatými místy v minulosti. Trasa povede krajinou brdských Hřebenů a Českého krasu.

 

Pouť bude pro účastníky zdarma. Začne v sobotu ráno u kostela sv. Václava v Mníšku pod Brdy. Každý může vyrazit svým tempem, nicméně v 8.30 se lze přidat ke skupině s průvodcem.

 

Cesta z Mníšku pod Brdy povede přes poutní areál Skalka, který stojí na úpatí brdských Hřebenů nad městem. Jedná se o unikátní místo, kde se nachází kostelík sv. Máří Magdalény, bývalý klášter, 14 kapliček křížové cesty a poustevna. Genius loci tohoto místa přitahuje pozornost lidí již z dálky. Pro zájemce bude v 9.00 připravena krátká komentovaná prohlídka areálu.

 

Dále bude trasa pokračovat po hřebenové cestě přes Hřebeny vesnicí Svinaře, městečkem Liteň, památkovou zónou Korno, přírodní rezervací Koda až do Tetína, místa spojeného s životem Ludmily, kněžny a první české světice. V 16.00 se na Tetíně uskuteční vernisáž výstavy o Olze Havlové v kostele sv. Jana Nepomuckého, jejíž součástí bude povídání o této první dámě a hudební vystoupení Petra Hejného. Po návštěvě Tetína skončí pouť pohodlným sestupem do Berouna k vlakovému nádraží.

 

Celá trasa měří necelých 23 km (detail výletu na mapy.cz/s/faduzasoro). Výstavu a vernisáž pořádá Sdružení sv. Ludmily na Tetíně, akce se koná s podporou Středočeského kraje.

 

Zajímavá místa na trase:

- Mníšek pod Brdy – kostel sv. Václava, zámek

- Poutní areál Skalka

- Hřebeny – U Červeného kříže, Jezírko

- Svinaře – zámek

- Liteň – Muzeum Svatopluka Čecha a Jarmily Novotné, zámek (veřejně nepřístupný)

- Korno – vesnická památková zóna

- Koda – národní přírodní rezervace v CHKO Český kras

- Tetín – kostely sv. Ludmily, sv. Kateřiny a sv. Jana Nepomuckého, Muzeum Tetín, zřícenina hradu

- Beroun – Muzeum Českého krasu, rozhledna Městská hora, medvědárium, Plzeňská brána, Muzeum berounské keramiky

 

Možnosti občerstvení na trase:

- Mníšek pod Brdy – Kavárna Malý mnich, Pekařství a cukrářství Jarolímek

- Poutní areál Skalka – Občerstvení Skalka

- Svinaře – Hostinec u Zrzavého paviána, Zámecká restaurace zámku Svinaře

- Liteň – Restaurace Ve stínu lípy, Bufáček Liteň

Další články: