Hudební festival Antonína Dvořáka

55. ročník festivalu se svojí koncepcí hlásí k Roku české hudby, ve kterém rezonují oslavy „kulatých“ výročí řady českých skladatelů v čele s Bedřichem Smetanou a Antonínem Dvořákem. Programová skladba je ale velice pestrá a zahrnuje díla českých i světových autorů od doby baroka až po současnost.

Kontakty


ředitelka: Mgr. Albína Dědičík Houšková

houskova@dvorakovopribramsko.cz
+420 725 887 066
www.hfad.cz

Celkem bude uskutečněno šestnáct klasických koncertů, vč. koncertu spojeného se světovou premiérou vítězné skladby 8. ročníku soutěže ve skladbě, dvě operní představení určené dětskému publiku a open air projekt s cca 15 - 20 koncertními vystoupeními a edukativními programy na nejrůznějších místech Příbrami. V rámci HF AD bude uspořádán benefiční koncert pro vilu Rusalka (není zahrnut do rozpočtu projektu). Součástí festivalu je rovněž 9. ročník kompoziční soutěže pro skladatele do 40 let, 8. ročník výtvarné soutěže pro žáky prvního stupně ZŠ, velká poznávací hra na téma Roku české hudby a druhý ročník interpretačního semináře.  

Koncerty se budou konat v Divadle A. Dvořáka Příbram, v kostelích sv. Jakuba a sv. Vojtěcha v Příbrami, Galerii Fr. Drtikola, v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami, na Zámku Dobříš, v Galerii města Březnice, v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Třebsku, v huti Barbora v Jincích a rovněž v prostorách významného poutního místa – Svaté Hory v Příbrami. Nově zařazujeme mezi koncertní místa rovněž sál špejcharu v Hvoždanech.

Na 55. ročníku HF Antonína Dvořáka Příbram vystoupí:

25.4       Slavnostní zahájení HF – Česká Sinfonietta
(místo konání: Divadlo A. Dvořáka, Příbram)

účinkují: Česká Sinfonietta, Eva Hornyáková – soprán (SR), dirigent: Radek Baborák

Velkolepého zahájení 55. ročníku se v přímém vztahu s tématem ročníku, tedy oslavami Roku české hudby, zhostí symfonický orchestr, jež vznikl v roce 2011 jako unikátní projekt, v němž při mimořádných událostech vystoupí přední čeští umělci. Tento ryze festivalový orchestr exceluje při každém ze svých vystoupení. Příbramskému publiku se představí díly B. Smetany, A. Dvořáka, J. Suka a O. Nedbala.

Hudební festival Antonína Dvořáka
F
oto: Michal Jakubec

27.4.      Sukův komorní orchestr
(místo konání: Zámek Dobříš, Zrcadlový sál)

Sukův komorní orchestr byl založen v roce 1974, tedy v roce stého výročí narození Josefa Suka (1874 -1935) a jméno slavného skladatele tak žije spjato s názvem orchestru. Do roku 2000 byl uměleckým vedoucím skladatelův vnuk, houslista Josef Suk, kdy předal umělecké vedení Martinu Kosovi, současnému koncertnímu mistrovi Sukova komorního orchestru. Koncertem si připomeneme jak stopadesáté výročí narození Josefa Suka, tak padesáté výročí založení tohoto orchestru.

1.5.        Kristina Fialová - Benefiční koncert pro vilu Rusalku

(místo konání: Galerie Františka Drtikola, Příbram)

Účinkují: K. Fialová - viola, A. Skoumal – klavír

V průběhu posledních osmi let se díky benefičním koncertům pro vilu Rusalku, pořádaných HF A. Dvořáka ve spolupráci s potomky A. Dvořáka podařilo již zachránit mnohé z pozůstalosti Mistra. Na těchto koncertech vystoupili V. Hudeček, J. Boušková, I. Klánský, I. Kahánek, T. Fialová, J. Bárta a mnozí další fenomenální umělci. V roce 2024 přijala naše pozvání přední česká violistka Kristina Fialová.
Součástí akce je tradičně zpřístupnění vily Rusalka veřejnosti za přítomnosti potomků A. Dvořáka (14.00 – 17:00 hod.).

2.5.        Symphonic Wind Orchestra Sint Joseph Sittard (Holandsko)
(místo konání: Divadlo A. Dvořáka Příbram)
účinkuje: Symphonic Wind Orchestra Sint Joseph Sittard, Björn Bus - dirigent
Velký dechový orchestr z holandského Limburgu má kořeny již v roce 1899 a za téměř jedno a čtvrt století své existence vystupoval v mnoha zemích světa. V jeho programu najdeme překvapivě zejména české autory, kteří psali ideální skladby pro tento typ orchestru: Z. Lukáše, J. Fučíka, V. Nelhýbela či J. Zemana.

 

7.5.        Indi Stivín & Alice Springs

(místo konání: sál Městského úřadu, Březnice)

Indi Stivín je v současnosti nejúspěšnější český kontrabasista. Je to propagátor české hudby, vítěz a laureát mnoha mezinárodních soutěží. Program koncertu je věnován tvorbě Antonína Dvořáka – a to jak dílu vytvořenému Mistrem, tak skladbám, jehož vznik Mistrovo dílo inspirovalo a jejichž autorem je právě Indi Stivín.  Na podiu s jeho klavírní partnerkou Alicí Springs vytvářejí kouzlo dokonalé souhry i ekvilibristické virtuózní kousky.

  Hudební festival Antonína Dvořáka

9.5.        Anna Paulová & Hedvika Mousa Bacha

(místo konání: koncertní sál Špejcharu, Hvožďany)

Anna Paulová patří k nejvýraznějším českým klarinetistům mladé generace. V roce 2015 se stala laureátkou Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, kde získala 2. cenu a další zvláštní ocenění – cenu Nadace Bohuslava Martinů, cenu Nadace Gideona Kleina, které následovala plejáda dalších ocenění. S naší přední harfistkou, Hedvikou Mousa Bacha, tvoří Duo Suono, tvoří ideální spojení virtuosního hudebního projevu a elegance.

 

11.5.      VientoMarero duo
(místo konání: Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Třebsko)
účinkují: Michaela Mecová – příčná flétna, Jiří Meca – kytara

Manželé Mecovi spolu hrají od roku 2009. Na repertoáru mají skladby českých i zahraničních autorů a koncertují jak v ČR, tak v zahraničí: Slovensku, Polsku, Litvě, Německu či Itálii. Odehráli spolu již přes 180 koncertů.

 

14.5.      Alinde Quintet

(místo konání: Kostel sv. Vojtěcha, Příbram)

Dechový kvintet byl založen v roce 2019 předními zástupci mladé generace interpretů, členů předních českých orchestrů -  a brzy začal získávat vítězství v mnoha mezinárodních soutěžích (Bucharest International Wind Quintet Music Competition 2019, ODIN International Chamber Music Competition 2020, OPUS International Chamber Music Competition 2021 a soutěžní přehlídka Antonína Dvořáka v Praze 2022). V roce 2023 se Alinde Quintet stal laureátem Mezinárodní soutěže Carla Nielsena v Kodani. 

 

16.5.      Dvořákovo klavírní kvarteto

(místo konání: Galerie Františka Drtikola, Příbram)
Dvořákovo klavírní kvarteto patří mezi přední české komorní soubory. Klavíristka Slávka Vernerová, houslistka Marie Hasoňová, violista Petr Verner a violoncellista Jan Žďánský se úspěšně věnují komorní hudbě už řadu let, jednotlivě i společně. Ctí nejlepší české interpretační tradice a na nich staví svůj osobitý hudební projev a specifický zvuk. Se souhlasem potomků Antonína Dvořáka a

Dvořákovy společnosti obdrželi laskavé svolení užívat jméno „Dvořákovo klavírní kvarteto“.

Po debutu na festivalu Pražské jaro následovala pozvání na významná česká i zahraniční podia.

V roce 2018 vydala firma Supraphon debutové CD s kompletními Dvořákovými klavírními kvartety. Toto album získalo v květnu 2019 nejvyšší ocenění prestižního francouzského časopisu Classica –SHOC de CLASSICA.

  

18.5.      Czech Philharmonic Jazz Band

(místo konání: Městské muzeum/Galerie Ludvíka Kuby, nádvoří, Březnice)

Tradičního crossoverového koncerty na nádvoří Galerie L. Kuby se letos ujme ansámbl tvořený hráči České filharmonie. Na domácí scéně působí CPJB od roku 2010 a svou kvalitou se již zařadil mezi špičkové ansámbly. Výběr repertoáru sahá od ranných dixielandových hitů přes jazzové standardy až po jejich autorské skladby. Velkým vkladem CPJB je nástrojová virtuozita, tónová kultura, precizní intonace či smysl pro dynamiku. Vedle členů České filharmonie zde stabilně hrají i hudebníci z ryze jazzového světa, kteří dotváří portrét této jedinečné kapely.

 

21.5.      Drážďanský filharmonický sbor (DE)

(místo konání: kostel sv. Jakuba, Příbram)

 Součástí koncertu bude premiéra vítězné skladby 8. ročníku Kompoziční soutěže pro skladatele do 40 let, kterou HF A. Dvořáka pořádá: Anima Christi od švédského skladatele českého původu Adama Hajóssy Dediče.

 

25.5.      Katta
(místo konání: Huť Barbora, Jince)

Katta otevírá svou hudbou nové světy; ať už v kostele na tradičních chrámových varhanách, tak i mimo něj, na unikátním bílém nástroji, vytvořeném jí na míru. Její bílé varhany jsou elegantní a mimimalistické, přičemž Katta je nepřehlédnutelná: bosonohá varhanice, andělsky eterická i zemitě živelná. Její autorské skladby, ať už sólové či orchestrální stejně jako její sytý, vroucí hlas, přitahují pozornost. Svou interpretací si Katta získává posluchače mimo rámec tradiční klasické hudby. Její koncerty jsou nabité energií a vzrušením. Před publikum předstupuje umělkyně, která je svá až do morku kostí. Pro svoje vystoupení v atypickém industriálním prostoru Hutě Barbora si umělkyně zvolila program sestávající z děl J. S. Bacha a vlastní tvorby sdružené v cyklu Vox Organi.

  Hudební festival Antonína Dvořáka
F
oto: Tomáš Nosil Cover Supraphon2016

28.5.      Koncert laureátů (místo konání: Památník A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami)
účinkují: A. Flajšmanová - soprán, P. Divín - baryton, A. Hedar – klavírní doprovod

Již sedmým rokem zazní v místě s „geniem loci“ hlasy laureátů Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka v Karlových Varech. Detailní program koncertu vychází z výběru protagonistů, laureátů soutěže v roce 2023. Koncert je tradičně pořádán v den skonu vnuka A. Dvořáka – Antonína Dvořáka III.

 

30.5.   Wiener Klavier Quartett &  Petr Popelka (Rakousko/ ČR)

(místo konání: Galerie Františka Drtikola Příbram)
Vídeňské klavírní kvarteto již od svého vzniku v roce 2013 zaujímá výrazné místo na mezinárodní hudební scéně a je držitelem řady prestižních ocenění. Ke svému účinkování v Příbrami si kvarteto přizvalo předního světového dirigenta Petra Popelku, který je ale rovněž skvělým kontrabasistou a právě v této roli vystoupí i na příbramském koncertu.

 

1.6.        Letem Smetanovým světem

(místo konání: nádvoří Svaté Hory v Příbrami)

účinkují: Symfonický orchestr Pražské konzervatoře, Miriam Němcová – dirigent, Kateřina Burešová – soprán, Marek Žihla - tenor

Koncert věnovaný dvoustému výročí narození B. Smetany.
Na koncertě zazní operní předehry, árie a dueta spolu s polkami Bedřicha Smetany.
Tradičního „piknikového“ koncertu na nádvoří Svaté Hory v Příbrami se ujme orchestr Pražské konzervatoře, těleso, které na řadě prestižních festivalů již reprezentovalo odkaz jednoho ze svých nejslavnějších ředitelů – Antonína Dvořáka. 

3.6.        Den s Antonínem Dvořákem – 8. ročník - doprovodný program

Celodenní akce zahrnující řadu koncertů a pořadů pro děti i širokou veřejnost.

V roce 2016  měl velký úspěch a odezvu první ročník Open air projektu, nazvaného Den s Antonínem Dvořákem. Přibližně 1 tisíc dětí i dospělých se zúčastnilo akcí prezentujících klasickou hudbu. Úspěch akce v následujících letech narůstal, zejména je vítána ze strany škol. Proto i pro rok 2022 připravujeme sérii doprovodných akcí – koncerty na netradičních místech (nemocnice, obchodní dům, pěší zóna ad.), besedy s umělci, interaktivní pořady ve školkách, základních i středních školách. V rámci tohoto projektu dochází jak k prezentaci klasické hudby, tak k propojení hudby s dalšími uměleckými obory – výtvarným uměním či tancem.

Na projektu se aktivně podílí i příbramské Základní umělecké školy a žáci základních a středních škol.

4.6. Závěrečný koncert 55. ročníku – Josef Špaček a Miroslav Sekera

(místo konání: Divadlo A. Dvořáka, Příbram)
účinkují: J. Špaček – housle,  M. Sekera - klavír,  Arti Allegre - komorní ensemble, umělecký vedoucí Ondřej Lébr
Závěrečný koncert festivalu. Součástí koncertu bude předání Ceny města Příbram a rovněž vyhlášení vítěze 9. ročníku Kompoziční soutěže HF AD pro skladatele do 40 let.

Hudební festival Antonína Dvořáka
Foto: Radovan Šubín

 Součástí programu je rovněž:

 

  1. ročník kompoziční soutěže pro skladatele do 40 let – soutěž je zaměřena zejména na mladé, začínající skladatele, které podporuje a motivuje v jejich činnosti. Cena, kterou uděluje porota pod vedením renomované české skladatelky Sylvie Bodorová, má tři části: finanční ocenění ve výši 15.000,-Kč, garanci světové premiéry v rámci některého z koncertů následujícího ročníku a v rámci spolupráce s Rádiem Classic prezentaci autora a jeho tvorby ve vysílání tohoto média.

 

 

Hra pro malé i velké: Rok české hudby
V rámci hudebního festivalu proběhly v minulých letech tři cykly Putování po stopách A. Dvořáka, na které v roce 2024 naváže putovní hra na téma českých skladatelů. Tyto soutěže vznikají ve spolupráci s Městskou knihovnou Příbram, kde bude v době festivalu připraven doprovodný program včetně výstavy publikací o českých skladatelích.

 

Operní představení pro děti
J. Kučera: Perníková chaloupka

Účinkuje: Dětská opera Praha

(místo konání: Divadlo A. Dvořáka, Příbram)

Od roku 2014 zařadil HF A. Dvořáka na svůj program projekty věnované dětem a mládeži. Již po šesté připravujeme operní představení pro děti, díky enormnímu zájmu ze stran základních škol – a rovněž odezvám ze stran samotných dětí – formou dvou představení v průběhu jednoho dne.

Na tato představení je vázána i výtvarná soutěž pro děti z 1. stupně ZŠ, kterou již poosmé na téma hudby a shlédnutých operních představení festival vypisuje. Soutěž již získala celorepublikovou popularitu

 

Po velkém úspěchu v rámci 54. ročníku zařazujeme druhý ročník Interpretačního semináře, určeného pro studenty ZUŠ. První ročník proběhl v roce 2023 s velmi pozitivními ohlasy. Interpretační seminář vedla trojnásobná držitelka Thálie Jana Šrejma Kačírková, v roce 2024 povede seminář přední klavírní virtuos Lukáš Klánský.