7 nápadů, kam vyrazit
na podzimní procházku

Zkuste se jednou projít Příbramí, aniž byste někam chvátali. Zkrátka se vydejte na pěknou podzimní procházku. Budete překvapeni, kolik míst vypadá najednou úplně jinak.


1. Hradby na Oboře

Dříve bažinatý les, později panská obora. Dnes je z Hořejší Obory romantická oáza klidu uprostřed města. Nejkrásnější bývá právě na podzim, kdy se na hladině rybníka začnou zrcadlit barevné stromy a domy nad historickými hradbami spolu s kostelem svatého Jakuba. Zpomalte a užijte si ten pohled! Nebo se projděte jen tak kolem. Lucerny, lavičky a oranžové lípy tu společně vytvářejí nádherná fotogenická zákoutí.


2. Arnoštovy sady

Z nábřeží pokračujte k Zámečku a příbramské radnici do Arnoštových sadů, které vznikly zasypáním hradních příkopů. Lípy toto místo zalijí vždy na podzim žlutou, oranžovou a hnědou barvou. Ty nejstarší tu přitom rostou už od poloviny devatenáctého století! U západní hradby zámečku narazíte i na kuriozitu, neobvykle velký řešetlák počistivý. Park Zátiší, klidné prostranství obklopené historickými budovami, vás pak dovede do Jiráskových sadů.


Nejstarší lípy v Arnoštových sadech rostou už od poloviny devatenáctého století, foto: Radka Richterová


3. Altán v městských lázních

Na výsadbu jírovcové aleje, která dodnes sadům vévodí, údajně dohlížel už v roce 1840 krajský sekretář baron Wolfgang Julius von Schönau. Na jeho popud vznikly nejen Jiráskovy sady, ale i nedaleký park Střelovna. V jeho centrální části stojí budova bývalých městských lázní. Korzovat parkem můžete stejně jako příbramští obyvatelé a návštěvníci v 19. století. Zastavte se v dřevěném pavilonu nebo se ztraťte ve spleti chodníčků mezi staletými stromy.


4. Barevná Svatá Hora

Nejbarevnější místo v Příbrami, obzvlášť v tomto ročním období. Vydejte se sem buď Mariánským údolím, nebo kolem Svatováclavského dubu. Ten tu stál ještě před samotnou bazilikou! Jakmile na Svatou Horu vystoupáte, čas se pro vás zastaví. Posaďte se na lavičku a nasajte podzimní atmosféru, procházejte se spadaným listím po Toufarově louce nebo objevujte méně známá zákoutí, třeba Kalvárii, vodárnu nebo přilehlé Hrabákovy sady. Zpátky do města se vraťte třešňovým svatohorským sadem, odměnou vám bude netradiční výhled na Příbram, nebo svatohorskou alejí, která se vám odvděčí dalšími kaštany do sbírky.

06 - 17 - 2021 - Svata - Hora - 81
5. Melancholie na Novém rybníku
 
Na Nováku je krásně během celého roku, ale obzvlášť na podzim má tohle místo nezaměnitelnou melancholickou atmosféru. Studený rybník je jakousi smutnou vzpomínkou na krásné léto. Ale právě to je důvod, proč sem zavítat a proč si vychutnat klid místa, které jinak žije desítkami návštěvníků. Obejděte rybník kolem dokola, dojděte po lávce na ostrůvek nebo objevte některé ze skrytých zákoutí, které Nový rybník ukrývá. Pak odtud můžete pokračovat po „zelené páteři“ až do středu města nebo se vydat nahoru, na Březové Hory.


Na Nováku je krásně během celého roku, ale obzvlášť na podzim má tohle místo nezaměnitelnou atmosféru, foto: Radka Richterová


6. Tajemný Koráb u Prokopa 

Trochu tajemný, trochu zapomenutý. Takový je kostel svatého Prokopa a jeho okolí na Březových Horách. Dvě majestátní lípy, javory, jasany, duby a břízy ho bedlivě střeží a na podzim oblékají do žluté a oranžové. Přilehlý lesík Koráb je místy hůře přístupný, mnohde byl ponechán přirozenému vývoji. A právě to z něj a z prokopského kostelíka dělá zajímavý a nevšední cíl víkendové podzimní procházky. Spojit se dá třeba s návštěvou lesoparku.


7. Mystická Třemošná

Když třemošenské lesy zahalí mlha, právě tehdy nastává nejlepší čas se do nich vydat. Mystický vrchol jen kousek od Příbrami a přitom už v brdských hvozdech je spojen s řadou pověstí. Třeba s tou o poustevníkovi, který daroval třem bratrům kouzelné mošny. Narazíte tu na mrazové sruby a z Kazatelny se vám naskytne neotřelý pohled na město. Když budete mít štěstí, sychravé počasí podzimních dnů tu vykouzlí jedinečně tajemnou atmosféru.

Václav Bešťák

 

Další články: